Perquè no desfilarem a Platja d'Aro?

Després d'assistir 12 anys a les rues de carnaval de Platja d'Aro, hem anat tenint diferents conflictes de temàtica molt variada, des dels problemes perquè ens consideressin carrossa, puntuacions totalment desconcertants i greus errors d'organització. Però molt espcialment els fets succeïts l'any passat (rua 2011), ens han fet arribar a la conclusió que la nostra colla no hi és benvinguda i, per tan, deixarem d'assistir-hi.

És una decisió que no ens ha agradat gens prendre i volem fer-vos coneixedors dels fets succeïts:
Fa diversos anys que els Caçafantasmes vam decidir assistir també a la rua de Palamós. Platja d'Aro i Palamós han rivalitzat sempre per dominar la tarda del primer dissabte de carnaval, tenint lloc ambdues rues sempre el mateix dia a les mateixes hores. En anar adquirint experiència, (i després de ja algunes desavinences amb Platja d'Aro), els Caçafantasmes vam començar a anar també a Palamós, inicialment únicament en modalitat d'exibició (sense participar en els premis) per poder escollir sortir dels primers allà i poder assistir a Platja d'Aro on des de sempre hem acostumat a desfilar dels últims.
No hem estat els primers en fer-ho, doncs altres colles ja ho feien anys abans, i sempre ho hem fet d'acord amb ambdues organitzacions i en concret coordinant-ho sempre amb Platja d'Aro perquè, òbviament, no seríem a la zona de concentració abans d'iniciar la seva rua. Tot i això, les carrosses més grans, nosaltres entre elles, que sempre tarden més en fer els trajectes, portàvem els darrers anys tenint problemes perquè en arribar, els agents de la Policia Local de Platja d'Aro que controlaven l'accés a la zona de la rua, ens negaven inicialment l'entrada, ocasionant problemes de trànsit a la Rotonda del Pi i perdent molt temps havent de trucar perquè confirmessin que sí que podíem entrar i participar.

Aquest any passat, com els anteriors, havíem comunicat a l'Organització que també aniríem a Plamós, i, fins i tot en persona, havíem discutit aquest problema que es repetia any rera any. Encara el mateix dia de la rua, al migdia, al recollir el número i confirmar la nostra assistència, tornàvem a parlar del tema amb els membres de l'Organització, obtenint:
- Confirmació que encara que arribéssim tard, ens podíem afegir. Mentre passéssim per la Rotonda de davant de l'Ajuntament a temps per "fitxar", era suficient.
- Confirmació que aquest any s'havia parlat amb la Policia perquè no es repetís el problema i, en concret, els agents allà presents n'estarien al corrent.
- Que si tot i això hi havia algun problema, que truquéssim immediatament a l'Oficina de Turisme i des d'allà es coordinaria qui fes falta per solucionar-ho.

Arriba la tarda, acabem la rua de Palamós i iniciem el trasllat cap a Platja d'Aro. Un membre expressament desplaçat a Platja d'Aro, situat a la sortida, ens informa que encara tot just surt la carrossa número 55 (de 65 + Carnestoltes); éren les 19:40h.

Fem el trasllat i arribem a la Rotonda del Pi, nosaltres i la Colla Xerinola. Éren les 20:05.
Observem com la Colla d'Els d'Aquí s'hi incorporen sense problema.
Donem la volta a la rotonda per entrar però s'aproxima un agent de la Policia i ens nega l'accés doncs acaben de rebre ordres de tancar. L'informem de l'acord arribat amb l'Organització. S'aproximen altres agents, sembla que ens deixaran passar normalment, però semblen rebre noves ordres o confirmacions i no ens movem. Les nostres explicacions són infructuoses doncs ens informen que ja s'ha obert un tram al trànsit i no és possible que ens incorporem. Ens quedem més que perplexos perquè encara veiem la carrossa dels Carnestoltes i d'altres que no havien iniciat la marxa, i el tram no està obert al transit doncs les carrosses encara estan allà prenent la sortida.

Decidim trucar a l'Oficina de Turisme, on ens indiquen que n'informen a les persones adients i ens tornaran la trucada. Éren les 20:19h. (segons registre telefònic).

Es realitzen diverses trucades, i ens arriben a preguntar fins i tot si eren agents de la Policia de Platja d'Aro qui ens negaven l'accés, doncs la Policia de Platja d'Aro tenia instruccions explícites de deixar-nos passar. Veient el panorama i que la carrossa dels Carnestoltes es disposa a prendre la sortida, els membres de la nostra colla que no són imprescindibles per maniobrar les carrosses, s'incorporen a la rua i inicien la desfilada sense carrosses.

Estona després, una trucada fatídica ens comunica que seguint la recomanació de la Policia Local, no ens poden deixar incorporar-nos a la rua per motius de seguretat.
A la zona del Jurat, per megafonia, s'informà, en arribar-hi la nostra comparsa, que les carrosses no havien pogut desfilar per problemes d'organització.

Frustrats, demanem instruccions a seguir per desplaçar-nos a la zona de concentració final, doncs els agents allà presents ens insisteixen que hem d'abandonar el lloc immediatament (fa estona que compliquem el transit a la rotonda). La colla Xerionla marxa, nosaltres aconseguim que ens deixin entrar un xic dins el recinte tancat per esperar el desplaçament (recordem a qui no ho sàpiga, que teòricament les carrosses no poden moure's sense acompanyament policial). El desplaçament l'iniciem més tard, amb acompanyament de la Policia, quan encara no ha finalitzat la rua, transitant pel seu mateix recorregut amb grans dificultats doncs hi ha infinitat de públic travessant pels carrers encara tancats al trànsit. Finalment arribem a la zona final de concentració, irònicament, moments després de que la nostra comparsa finalitzés la rua.

Encara no acabades la resta de rues de carnaval, es posem en contacte amb l'Organització i l'Ajuntament, i, sol·licitem una reunió per fer recapitulació dels fets i intentar evitar, una vegada per totes, que no es repeteixin en el futur. La reunió té lloc al cap d'unes setmanes i coïncidim allà amb la Colla Xerinola que també hi ha estat convocada.
A la reunió ens comuniquen, que, no havent desfilat, se'ns descalifica i retira tota subvenció. Se'ns argumenta, de nou, que quan nosaltres vam arribar, la carrossa dels Carnestoltes ja havia pres la sortida i s'havia obert al trànsit el tram final de la rua, i, en conseqüència, era perillós deixar-nos-hi entrar. A tal efecte se'ns mostra l'informe que la Policia va redactar dels fets, on consta que la carrossa dels Carnestoltes va prendre normalment la sortida entre les 20:30 i les 21:00h.
Indiquem que nosaltres havíem arribat molt abans, però no en treiem cap solució més que presentar una reclamació formal per escrit.
Respecte a què aquest incident no es repeteixi de nou, rebem el compromís de totes les parts (Organització i Regidoria) que es farà el possible per coordinar-se millor, tan amb la Policia com amb Palamós.

Els Caçafantasmes i la Colla Xerionola vam redactar i presentar una reclamació formal i justificada que podeu consultar íntegrament aquí, on explicàvem tots aquests fets amb tot detall.

La resposta de l'Ajuntament són dos escuets pàrrafs que podeu llegir aquí
No hi ha cap justificació sobre el motiu de la nostra desqualificació, doncs encara ningú ens ha mostrat que haguem incomplert res del que s'havia pactat. Això sí, se'ns informa que s'inclouran normes explícites per la rua d'enguany que prohibiran prendre la sortida a cap carrossa un cop la dels Carnestoltes hagi iniciat la marxa.
Curiós::
1. Nosaltres vam arribar molt abans que la carrossa dels Carnestoltes sortís, és a dir, això no és la causa del problema.
2. Les normes del 2012 publicades fa dies, NO inclouen cap canvi respecte les de l'any anterior.

És a dir, un cop més, l'Organització i/o l'Ajuntament actuen com si res no hagués passat, totes les converses tingudes i les reclamacions formalitzades no han servit absolutament per res.
Tampoc tenim constància de que Palamós i Platja d'Aro hagin tingut la més mínima conversa per millorar la coordinació.
I per més inri, arran del problema, hi ha hagut molta gent que ens ha anat preguntant perquè no vam desfilar amb carrossa a Platja d'Aro (pensant tothom que havíem tingut avaria), entre aquesta gent, un familiar d'un membre del Jurat de Platja d'Aro. Arran d'aquesta conversa, hem pogut saber que al Jurat se li va comunicar ABANS d'iniciar-se la rua, que hi haurien tres carrosses que no desfilarien, entre elles, els Caçafantasmes!!!. Si això hi afegim els fets coneguts de què, arran dels canvis de normatives que limitaven el número màxim de colles participants (problemes econòmits per la crisi), que havien causat que tres colles de Sant Feliu no puguéssin inscriure's (igual com alguna de Platja d'Aro a Sant Feliu), van fer que Platja d'Aro i Sant Feliu arribessin a algun acord no conret (almenys no fet públic) per deixar desfilar igualment aquestes tres colles.
Curiosament, però, tres altres colles no pugueren desfilar a Platja d'Aro després... una que es va donar de baixa, i les dues a qui se'ns va negar l'accés.
Realment curiós... massa!...

Amb tot això, no podem treure altra conclusió que, o no som benvinguts a Platja d'Aro, o, com a mínim, els importem molt poc. En conseqüència, i molt a pesar nostre, hem decidit no participar-hi més fins que rebem una explicació satisfactòria dels fets succeïts, o canviï radicalment la política o manera de fer de l'Organització/Ajuntament.
Per qui tingui curiositat, així ho hem fet saber a l'Ajuntament: escrit aquí.

Demanem disculpes a tot el públic que no té altra possibilitat per veure'ns, i esperem que en un futur, Platja d'Aro tingui més en consideració les colles de carnaval, que, al cap i a la fi, són una peça clau per fer possible les rues.

Si has arribat aquí, t'hem de donar, a més, les gràcies per haver-nos escoltat.
Si creus que nosaltres hem fet alguna cosa malament en tot aquest afer, ens agradaria que ens ho fessis saber (info@cfantasmes.com), doncs, com tothom, cometem errors, però ens agrada aprendre'n d'ells per no repetir-los.
Bon Carnaval!