logo_tots_50.JPG (48289 bytes)

Els Caçafantasmes-Gi som una colla de carnaval amb base a Llagostera però amb gent de per tot arreu: Llagostera, Cassà, Girona, Calonge, Caldes, Palamós, etc...

Ens vam engrescar l'any 2000, quan una idea per disfressar-se de Caçafantasmes i sortir als balls de carnaval va crèixer fins formar una petit grup i passar de sortir un o dos dies als balls de nit a sortir i participar a totes les rues que ens va ser possible.


Contacta amb nosaltres:
info@cfantasmes.com
Trav. Sant Feliu, 45 - 17240 Llagostera
Tel. 972 83 21 98 - 649 74 94 49

Cap de Colla: Marc Bayé Saltó
Director Artístic: Jordi Bayé Saltó


La Idea
La colla va sorgir d'una ida de l'actual cap de colla de disfressar-se de caçafantasmes per anar als balls de carnaval. Eren les vacances de Nadal de 1999 i la idea no va tardar gaire en crèixer i convertir-se en la idea de formar una nova colla de carnaval a Llagostera. A principis d'any (Gener 2000) vam començar a buscar gent per formar una comparsa de 14 persones que representaven tots els protagonistes de la pel·lícula dels Caçafantasmes i alguns fantasmes. Poc després ens vam entusiasmar encara més amb la idea i vam decidir incorporar una petita carrossa, no deixant de ser comparsa. Però la iniciativa no va durar gaire, doncs de seguida vam girar la truita i ens vam posar a crear una carrossa ja de dimensions notables i arrencar el vol per primera vegada no com a comparsa sinó com a carrossa.

 

S_Copy of ecto1-a.JPG (6478 bytes)

La primera carrossa
I així va ser com es va iniciar la construcció de la nostra primera carrossa, l'Ecto 1.
Per fer-la necessitavem un vehicle, així que ens vam posar a buscar-lo. Un mecànic del poble ens va donar un R-9 que s'havia donat de baixa després d'haver sofert un accident.
Ben aviat el nostre R-9 es va convertir en una rèplica a tamany real (6,2 x 2m.) de l'Ecto 1 dels Caçafantasmes. Una barreja entre la versió més detallada de l'Ecto 1 dels Caçafantasmes-1 i una més acolorida dels Caçafantasmes-2.

 

El debut
El dia 3 de Març de 2000, a la rua de Sant Feliu de Guíxols, van aparèixer per primera vegada els Caçafantasmes-Gi. Moments abans de la rua encara estavem pintant i retocant la carrossa i les disfresses. Duiem un equip de música domèstic amb uns 500W de potència màxima que, com no, moments abans de la sortida va deixar de funcionar... igual que els efectes de llum... tot semblava anar malament! i tot afegit al nerviosisme que planejava per tota la colla... Però tot es va solucionar a temps i vam poder sortir i desfilar, tot i que els problemes no deixaven d'aparèixer un rera l'altre... el generador no podia amb tot l'equip, els conductes d'aire del Generador de Protons (un dels artilugis dels Caçafantasmes que funcionava de debó!) explotaven per l'excès de calor i pressió, la música no se sentia en front els 3000W que portaven la colla del darrere, algunes parts de la carrossa i algunes disfresses queien a trossos...
Però tot es va poder anar solucionant sobre la marxa i vam acabar la rua més bé del que ens esperavem, doncs amb només poc més d'un mes i mig per preparar-ho tot i amb tants pocs recursos com teníem, esperàvem encara més problemes dels que van sorgir.
La resta de rues van discòrrer amb més tranquil·litat ja que vam tenir una mica més de temps per arrenjar i corregir els problemes del primer dia... tot i que no vam poder-los solucionar tots... però vam seguir endavant i vam desfilar per Platja d'Aro (les dues rues), Llagostera, Santa Cristina i Cassà.

S_Copy of slim-phy-pha-ray-ego-pet-pha-mm.JPG (5853 bytes)

El segon any
Després de la primera experiència ens van quedar encar més ganes de repetir-ho el proper any, així que immediatament vam començar a rumiar què fer i com fer-ho. El què fer no va aparèixer fins cap al novembre i es va perfilar al desembre.
Però durant l'estiu vam atacar altres aspectes de la colla:

S_Copy of aviadavant.JPG (5346 bytes)

Una nova carrossa
El nostre R-9 se'ns quedava petit... i havia patit alguna avaria durant l'any... així que vam decidir buscar un vehicle millor.
La sort ens va somriure i vam localitzar un camió antic donat de baixa (un Avia), que ens van donar per un preu simbòlic. Però portava 8 anys sense funcionar... això no va ser problema pel seu motor Perkings, un dels millors que podíem haver trobat per fer una carrossa fiable i amb poques avaries... nova bateria, canvi d'oli, líquid de frens... i a rodar!
De la mida original de 5x2m. es va allargar i aixamplar fins als actuals 9,9 x 3,6 m., i posteriorment als 12,5 x 4,20 que fa l'actual carrossa.
A més, hem ampliat la flota i disposem d'una segona carrrossa insígnia/magatzem a part d'un xassís i motors de recanvi.

 

El taller
Per a construir una carrossa tant gran no en feiem prou amb el garatge on havíem construït l'Ecto-1, així que ens vam posar a buscar un local on treballar.
No podía ser un local on es treballés, doncs la nostra intenció era treballar-hi bona part de l'any, no només els dos mesos abans de Carnaval... Un local de lloguer se'ns n'anava del pressupost... i no vam trobar ningú que ens deixés un local prou gran.
Però vam trobar una masía on el propietari ens va cedir l'ús d'un antic silo que ja no feia ni faria servir... el problema era que només es tractava d'una rasa gran en un terreny amb lleugera pendent... deuria fer uns 4 m. d'ample per uns escassos 2 d'alçada en el seu punt més profund... això sí, el terra estava emporlanat!...
Immediatament vam començar a pensar com cobrir el terreny... arribant a uns 4 o 5 metres d'alçada que necessitavem per fer la carrossa... Per fer-ho vam trobar una empresa de Llagostera que ens va donar tubs metàl·lics residuals que vam usar de pilars i bigues (juntament amb alguns pals de telèfon vells) i una altra de Cassà que ens va donar planxes d'acer també residuals per ella, que van usar per cobrir el taller. Així vam construir un taller d'uns 200 m². Planejat per a poder-hi constuir dues carrosses.
Poc després vam ampliar el taller, i arribà a uns 350 m², suficients per contruir dues carrosses i tenir espai per treballar i emmagatzemar tot el que necessitem.
Es va iniciar una reforma posterior però enmig d'ella, vam saber de la posada a la venda de la finca on ens trobàvem, així que la vam paralitzar, treballant un parell d'anys a la intempèrie, fins que, finalment, es va vendre la finca i en vam haver de marxar.
Amb l'ajuda de l'Ajuntament, vam localitzar una empresa local, Pinsos Viñas, que ens ha cedit amablement l'ús d'un terreny al costat de les seves naus, hom hem pogut construir el taller actual, aquest cop, desmuntable, per si ens cal tornar a mudar-nos en el futur.

S_Copy of carrossadinstaller.JPG (4963 bytes)

 

S_Copy of tots.jpg (5684 bytes) Les mòmies
La idea per al segon any va sorgir després de buscar una idea fàcil, senzilla i que es pogués fer amb aproximadament dos mesos donat un bon resultat... Després de barallar diferents idees, vam escollir la desfressar-nos de mòmies de colors... i la carrossa ambientar-la a l'antic egipte, amb una piràmide i un sarcòfag... Però no vam poder senyir-nos a la premissa de ser una idea senzilla... i vam complicar-la afegint-hi un parell d'estatues enormes, un altar d'ofrenes, i fent que el sarcòfag sortís de dins la piràmide, que una de les mòmies sortís després del sarcòfag i que a més, escopís foc per la boca... foc de debó!
Amb tot vam montar un espectacle més que no pas una coreografia i que ens va fer invertir més hores de les planejades en la carrossa... i altra vegada vam estar acabant de pintar (no retocant, sinó acabant) la carrossa minuts abans de la sortida.

L'equip de so
L'equip de so domèstic utilitzat el primer any va quedar realment petit enfront els grans i car equips que portaven la resta de colles... així que per aquest segon any vam pensar en llogar-ne un de potent... però la pega era que no en podíem disposar per poder-lo incorporar dins l'ambientació de la carrossa, doncs només el tindríem com a màxim la setmana abans... nosaltres necessitavem un equip propi, que el poguéssim pintar, clavar-hi un clau si era necessari... en definitiva maltractar-lo si calia amb tal que l'impacte visual dins la carrossa fos mínim... així que vam començar a buscar un equip de segona mà (els nous els vam descartar de seguida per l'elevat preu)... vam localitzar un equip que una ex-colla es venia... però se'l va quedar una altra colla, també de Llagostera, que s'hi havia interessat abans però sense sense pressa, però que sembla que es van despertar en haver-hi altres interessats...
Ja només faltava un mes i l'única possibilitat viable se'ns havia escapat de les mans... va ser, però, llavors quan vam localitzar per internet, un equip de so encara més potent i barat a Leon. Eren quatre caixes d'uns 300-500W cada una, però n'hi havia dues que no funcionaven, cosa que va fer baixar el preu gairebé a la meitat... Vam poder arreglar les dues espatllades per menys del preu que ens havíen rebaixat i vam descobrir que l'equip ni tan sols treballava al màxim, pel que l'any següent ens vam dissenyar caixes pròpies per treure-li més rendiment.

Els anys van passar i aquest equip vell anava donant cada cop més problemes i avaries, però el bon progrés de la colla ens va permetre anar adquirint, mica en mica, etapes professionals en bon estat, i, de nou, fer-nos caixes acústiques pròpies que hem anat millorant fins aconseguir un equip prou compacte, resistent i fiable, actualment, un per carrossa, sincronitzats.

 

L'equip de llum
Amb l'arribada de les noves lleis d'estalvi energètic, els tradicionals llums de bombetes incandescents halògenes han deixat de comercialitzar-se. Per sort, nosaltres, per comoditat (les halògenes es fonen amb els cops, cremen, consumeixen molt, etc.), ja havíem començat a investigar l'ús de llums amb tecnlogia led.

Actualment disposem de focus leds multicolors dissenyats per nosaltres mateixos, amb un equip informàtic també autoconstruït de control i sincronització dels llums, colors i altres efectes amb la música. Recentment, incorporant electrònica de control remot per a més, portar els efectes llumínics a les disfresses.

Efectes especials
Al llarg de la nostra història hem treballat també amb diversos efectes especials, així, algun cop vam experimentar amb efectes pirotècnics, de llum i de foc. Actualment els pirotècnis (i per inclusió el foc) estan prohibits a la major part de rues per raons de seguretat (i per normativa, al requerir permisos i llicències especials). En el nostre cas, els efectes de foc, ens van fer posar a prova un altre factor importantíssim dins la nostra organització: les mesures de precaució i seguretat. Un error de coordinació va causar un incendi a la carrossa que es va propagar fins als dipòsits de combustible, on un dels conductes va esclatar agreujant l'accident. La gent responsable de la Colla i de l'Organització, els extintors, els materials ignífugs, les mesures de protecció elèctrica i els circuits alterns, van propiciar, per una banda, la ràpida extinció i per altra, que l'endemà mateix puguéssim continuar amb les rues amb normalitat.